История

Манчестър Юнайтед (на английски: Manchester United) е футболен клуб от град Манчестър, Англия. Домакинските си мачове отборът играе на стадион Олд Трафорд. Основан като футболен клуб Нютън Хийт през 1878 г., клубът променя името си на Манчестър Юнайтед през 1902 г. и се премества в Олд Трафорд през 1910 година.

През 1968 г. под ръководството на сър Мат Бъзби, Юнайтед става първият английски футболен клуб, който печели Купата на европейските шампиони, десет години след въздушната катастрофа в Мюнхен, отнела живота на осем играчи от клуба. Сър Алекс Фъргюсън, мениджър на Юнайтед в периода 1986-2013, е най-успешният мениджър в историята на британския футбол, със спечелени две титли в Шампионската лига на УЕФА, 13 титли на Висшата лига на Англия, едно световно клубно първенство, една суперкупа на УЕФА, една купа на носителите на купи на УЕФА, една междуконтинентална купа, пет купи на Футболната асоциация на Англия, четири купи на Футболната лига на Англия и 10 купи Къмюнити Шийлд.

Манчестър Юнайтед е най-успешния клуб в английския футбол, след като е спечелил рекордните 20 титли, и 11 купи на Футболната асоциация което също е рекорд, както и четири Купи на лигата. Клубът също е спечелил три европейски купи и два пъти е бил световен клубен шампион: през 1999 г. и 2008 г. Към октомври 2013 г. по-годишен клубен коефициенти, изготвен от УЕФА, отборът заема пето място в Европа.

Манчестър Юнайтед е най-широко подкрепяния футболен отбор в света и един от най-богатите. Феновете на английския отбор са около 659 милиона, това показва проучване, изготвено от Kantar през 2012 година. Клубът има стойност 2,23 милиарда щатски долара през юли 2012 г. . След като се появява на Лондонската фондова борса през 1991 г., клубът е закупен от Малкълм Глейзър през май 2005, сделката е оценена на почти 800 милиона британски лири. По годишен оборот за финансовата година към сезон 2011/12 Манчестър Юнайтед е на трето място в света и на първо в Англия с оборот от 320,3 млн. британски лири.

Манчестър Юнайтед е първия отбор в света, който струва повече от 3 милиарда долара (3.3 милиарда), показват изчисленията на списание „Форбс“.